Dalahästen – Sveriges ikoniska träsymbol

11 mars 2024
Veronica Urena

editorial

Dalahästen är mer än bara en träfigur; den är en symbol för svensk hantverkstradition, kultur och historia. Denna färgglada skapelse har sina rötter i Dalarnas län och är idag ett känt kärt inslag i souvenirbutiker och hem över hela världen. I den här artikeln utforskar vi dalahästens ursprung, dess betydelse och hur den blivit en representation av Sverige utomlands.

Ursprunget till dalahästen

Traditionen med att snida dalahästar tros ha sitt ursprung i den lilla byn Mora under 1600-talet. I dessa tidiga tider, som en del av kvällsnöjet efter dagens arbete, snidade byns invånare små träfigurer, varav hästen var en favorit på grund av dess viktiga roll i arbets- och vardagslivet. Hästarna målades i ljusa färger, ofta röda med detaljer i vitt, svart och grönt, och de blev snart populära som leksaker bland barnen i byn.

Under 1700- och 1800-talen övergick den enkla leksaken till att bli ett konsthantverk som såldes på marknader. Den röda färgen, som är mest förknippad med dalahästar, är känt som faluröd och kommer från kopparfältet i Falun, Dalarna. Den starka kopplingen mellan en dalahäst och regionen bidrog till att de blev en symbol för området.

dalahäst

Tillverkning och måleri

Dalahästen är framställd av trä, vanligtvis fur eller tall, som först torkas och formas till sin karaktäristiska gestalt. Hantverket som krävs för att skapa en dalahäst har gått i arv från generation till generation. Varje häst blir till genom en serie av processer där träsnidaren för hand formar hästens råa form med hjälp av kniv och yxor.

Det mångfärgade måleriet som följer är nästan lika betydande som själva snideriet. Kurbitsmålning, en traditionell svensk dekorationsmålning som ofta förekommer på dalahästar, kännetecknas av sina fantasifulla, blomliknande mönster. Dessa mönster och detaljer målas för hand, vilket gör varje häst unik.

Hästarnas popularitet sköt i höjden under 1939 års världsutställning i New York där de blev ett slags officiell symbol för hela Sverige. Därmed blev dalahästen inte bara en regional utan även en nationell ikon.

Dalahästen i modern tid

Även i dagens digitala och moderna samhälle fortsätter dalahästen att vara en omtyckt symbol för Sverige. Intresset för svensk design och hantverk har ökat internationellt, och dalahästen passar perfekt in i den nordiska estetiken med sin enkelhet, funktion och hantverksmässiga skönhet.

Företag och konstnärer har i nyare tid lekt med dalahästens klassiska form och design och skapat nya tolkningar. Allt från små prydnadsfigurer till stora offentliga skulpturer, dalahästen finns i en rad olika sammanhang och färger, och ofta som ett inslag i modern inredning med en touch av traditionell charm. 

Fler nyheter