Livscykelanalysens roll i framtidens hållbara utveckling

02 maj 2025
Maja Bergman Lindberg

editorial

Livscykelanalys (LCA) har blivit ett oumbärligt verktyg för företag och organisationer som strävar efter att uppnå sina hållbara målsättningar. Men vad innebär egentligen denna process och hur kan den bidra till en mer hållbar utveckling? I denna artikel kommer vi att utforska LCA’s grundläggande principer och dess avgörande betydelse för både miljön och affärsverksamheten.

Vad är livscykelanalys och varför är det viktigt?

Livscykelanalys är en metod för att utvärdera miljöpåverkan av en produkt, process eller tjänst under dess hela livscykel från råvaruutvinning, produktion och användning, till slutligt avfallshantering. Genom att tillämpa detta helhetsperspektiv kan företag identifiera de mest miljöpåverkande delarna av deras verksamhet och därmed fokusera sina hållbarhetsinsatser där de gör mest nytta.

Att förstå hela livscykeln för en produkt är viktigt eftersom insatser för att minska miljöpåverkan i ett skede kan leda till oavsiktliga konsekvenser i ett annat. Ett klassiskt exempel är om man förbättrar energianvändningen i tillverkningsprocessen, men det leder till ökade utsläpp vid avfallshantering. LCA hjälper organisationer att göra mer informerade beslut och utveckla produkter som är verkligen hållbara från ”vaggan till graven”.

life cycle analysis

Standarder och metodologi bakom en livscykelanalys

Den internationella standarden för LCA är fastställd av ISO 14040 och ISO 14044, som erbjuder en strukturerad metod för att genomföra en noggrann och systematisk miljöbedömning. Processen består av fyra huvudsteg:

  • Målbeskrivning och omfattning: Här fastställs syftet med analysen, vilka systemgränser som gäller och kraven på datakvalitet.
  • Inventeringsanalys: Denna fas omfattar insamling av data om material och processer inom systemgränsen, vilket ligger till grund för nästa steg.
  • Bedömning av miljöpåverkan: Informationen analyseras för att fastställa olika typer av miljöpåverkan. Till exempel kan detta inkludera en analys av koldioxidutsläpp eller användningen av vattenresurser.
  • Resultattolkning: Slutligen utvärderas resultaten för att utveckla förbättringsförslag och hantera eventuella osäkerheter i analysen.

Det är denna beprövade metodologi som ger företag som använder LCA konkurrensfördelar, genom att de inte bara uppfyller lagstiftade krav utan även stärker sitt hållbarhetsarbete.

Affärsmässiga och ekologiska fördelar med livscykelanalys

Förutom de uppenbara miljöfördelarna erbjuder livscykelanalys också betydande affärsmässiga fördelar. Genom att integrera LCA i affärsstrategin kan företag främja innovation och utveckling av mer hållbara produkter och tjänster. Den djupare förståelsen av leveranskedjan som en LCA möjliggör, hjälper företag att förbättra sina processer och minska kostnader. LCA används dessutom regelbundet i kommunikation och marknadsföring som ett sätt för företag att visa sitt engagemang för miljön, vilket i sin tur stärker kundens förtroende och lojalitet. Dessutom kan detta förbättra företagets anseende bland investerare och intressenter som alltmer efterfrågar transparens och ansvarstagande.

För företag som införlivar LCA kan analysen även spela en avgörande roll i upphandlingssituationer där det finns krav på klimatpåverkan, eftersom det är en accepterad metod för att presentera detaljerade miljödata. För företag som är intresserade av att implementera LCA erbjuder CHM Analytics skräddarsydda lösningar anpassade efter specifika affärsbehov. Genom att använda det holistiska perspektiv som LCA ger kan företag ta välgrundade beslut som gynnar både miljön och deras ekonomiska strategi.

Fler nyheter